07.03.2017

“Hiiu viiuli” muusika võtab suu veele

Orjaku külamajas said kokku lambakasvatajad, kes tahaksid hakata pakkuma ammu unustatud rooga – kuivatatud lambakintsu ehk hiiu viiulit. SA Hiiumaa Muuseumid teadusdirektor Helgi Põllo tegi uurimustöö hiiu viiulist hiidlaste toidulaual. Tema ettekandest jäi kõlama, et lambaliha kuivatamise kohta on nii meie muuseumis, kui Eesti suuremates muuseumides andmeid napilt. “Pliidi ja ahjukonksu otsas kuivanud lambakintsu mäletavad siiski veel paljud praegused keskealised või vanemad inimesed,” kinnitas Põllo. Viiuliks kutsutakse seda, kuna lihapalade lõikamiseks hoidis lõikaja lambajalga nagu viiulit õla vastas. Projektijuht Margit Kääramees selgitas, et üks asi on teha “viiul” valmis koduseks tarbimiseks, hoopis teised nõudmised on, kui seda pakkuda müügiks. “Eelkõige on vaja ühtlast kvaliteeti,” lisas ta. Väiketootmine on alati kallis ja aeganõudev ning lambakasvatajad kahtlesid, kas keegi vinnutatud lambakintsu õiglase hinna eest üldse ostab.

 Facebook kommentaarid
 Lisa oma kommentaar (hiiuma.ee registreerinud kasutaja)
Kommentaariumisse saavad siseneda ainult registreerunud kasutajad!* 
Nimi: 
Salasõna: 

Registreerun kasutajaks

* Kui oled salasõna unustanud, saada registreerumisel kasutatud e-posti aadressilt kiri toimetus@hiiumaa.ee
 
 
Uudised